u47.org

Skip to menu

De Bemanning

Engelbert Endrass, 1.WO

De eerste officier van de wacht van de U-47, Engelbert "Bertl" Endrass, werd op 11 Maart 1911 geboren in het Beierse Bamberg. Net als Günther Prien zat Endrass eerst bij de handelsvloot voordat hij in dienst ging bij de Reichsmarine, alwaar hij op diverse vaartuigen diende, waaronder de kruizer Deutschland. Aan het einde van 1937 werd hij naar de onderzeeboot tak overgeplaatst. Hij kwam in december van het volgende jaar aan boord van de U-47 als Leutnant zur See.

Leutnant zur See Endrass zou een belangrijke rol spelen in het creeeren van de unieke identiteit van de U-47 en zijn schipper; op de terugweg na de succesvolle aanval in Scapa Flow schilderde hij de "snorting bull" op de commando toren van de onderzeeboot. Na de derde missie van de U-47, op december 1939, kreeg Endrass verdere training, resulterend in zijn promotie tot Oberleutnant zur See en in mei het commando over het zusterschip van de U-47, de U-46. Gedurende zijn dienst als 1WO aan boord van de U-47 kreeg Endrass zowel het ijzeren kruis eerste klasse en tweede klasse.

Engelbert EndrassEngelbert Endrass samen met Erich ToppEngelbert Endrass met het ridderkruis en eikenbladeren

Drie contrasterende portretten van Engelbert Endrass, Prien's 1WO en commandant van de U-46. Links: aan boord van de U-46 na een succesvolle patrouille. Midden: pratend met mede ridderkruis ontvanger Erich Topp. Rechts: Endrass in gala-uniform met het ridderkruis met eikenbladeren duidelijk zichtbaar.

Net als zijn voormalige commandant Prien, bleek de 29 jarige Endrass een meer dan capabele commandant te zijn; zijn eerste patrouille in mei 1940 leverde vijf overwinningen met een totaal van 35.000 ton op. Bij de slachtoffers was de Britse kruizer Carinthia die een significante 20.277 ton opbracht. Hierop volgende een even succesvolle tweede patrouile, met nog eens vijf schepen met een totaal van 27.038 ton. Hieronder was opnieuw een kruizer, de 15.007 ton zware Dunvegan Castle. Na zijn terugkeer in duitsland, kreeg Endrass het ridderkruis, een beloning die eigenlijk ver over tijd was.

Endrass zou tot september 1941 dienen als schipper van de U-46. Gedurende deze periode kreeg hij beide eikenbladeren bij zijn ridderkruis en kreeg hij de onderzeeboot badge met diamanten. Na zijn promotie tot Kapitänleutnant in juli 1941, kreeg Endrass het commando over een nieuwe boot, de type VIIC U-567.

Aan de lange periode van succes die Endrass meemaakte als 1.WO van de U-47 en kapitein van de U-46 kwam plotseling een einde. Op zijn eerste patrouille als commandant van de U-567 kwam hij in de problemen ten noord-oosten van de Azoren in de gedaante van het Britse fregat HMS Deptford. Getroffen door de dieptebommen van de Deptford zonk de U-567 op 21 december 1941 met alle hens.

Engelbert Endrass was een van de meest succesvolle onderzeeboot commandanten uit de oorlog. Ten tijde van zijn dood in december 1941 was hij verantwoordelijk voor het vernietigen van vierentwintig vijandelijke schepen met een totale waterverplaatsing van 120.000 ton.

« vorige
In association with amazon.com

Main Menu