u47.org

Skip to menu

De Bemanning

Johann-Friedrich Wessels, hoofd werktuigbouwkundige

Johann-Friedrich Wessels de hoofd werktuigbouwkundige gedurende de aanval op Scapa Flow werd geboren op 28 mei 1904 in de havenstad Wilhelmshaven, thuisbasis van de onderzeeboot tak van de marine. Nadat hij bij de Reichsmarine was gekomen diende hij op diverse oorlogsschepen, waaronder de kruizer Leipzig. In het begin van 1937 ging Wessels bij de onderzeeboot vloot met de rang van Leutnant zur See. Na zijn promotie tot Oberleutnant zur See, werd Wessels in december 1938 overgeplaatst naar de U-47.

Wessels zou tot april 1940, vier patrouilles meemaken aan boord van de U-47. Hij was ook aan boord tijdens de aanval in Scapa Flow waarna hij het ijzeren kruis eerste klas kreeg. Op nieuwjaardag 1940 werd Wessels gepromoveerd tot Kapitänleutnant en hij zou na zijn vierde patrouille aan boord van de U-47 verder dienen als instructeur en vloot ingenieur bij de eerste flottielje "Weddingen", gestationeerd in Kiel en later in de Franse havenstad Brest.

Johann-Friedrich WesselsWessels en Werner Hartmann aan boord van de U-198Na de 200-dagen Patrouille

Links: Johann-Friedrich Wessels met zijn ridderkruis welke hij kreeg in maart 1944. Midden: Aan boord van de U-198 met de legendarische schipper Kapitän zur See Werner Hartmann. Rechts: Met baard, na een epische tweehonderd dagen durende patrouille in de Indosche Oceaan.

In november 1942 keerde Kapitänleutnant zur See Wessels, na zijn overplaatsing naar de U-198, terug naar zee. De U-198 was een van de nieuwere, grotere type IXD boten. Hierop diende hij een patrouille als hoofd werktuigbouwkundige onder een andere legendarische onderzeeboot kapitein, Kapitän zur See Werner Hartmann. Wessels diende slecht 1 patrouille aan boord van de U-198, maar dit zou wel de op twee na langste patrouille uit de geschiedenis van de onderzeeboot oorlog in de tweede wereldoorlog zijn. Deze duurde een wonderbaarlijke 200 dagen. Gedurende deze patrouille werd de U-198 aangevallen door een vijandelijk vliegtuig en was gedwongen een nood duik te maken. Door de enrst van de aanval leken alle hens verloren. Het lukt Wessels echter de boot weer aan de oppervlakte te krijgen.

Na de succesvole patrouille van de U-198, nomineerde Hartmann zijn hoofd werktuigbouwkundige voor het ridderkruis; hij was een van slechts veertien hoofd werktuigbouwkundigen die deze zouden krijgen. Op 9 maart 1944 kreeg Wessels het ridderkruis uit handen van Grossadmiral Dönitz en slechts een maand later werd hij gepromoveerd tot Korvettenkapitän zur See. Zijn laatste patrouille was als hoofd werktuigbouwkundige aan boord van de type IXC U-870 onder mede ridderkruis drager, Korvettenkapitän zur See Ernst Hechler. Nadat de U-870, twee maanden voor het einde van de oorlog door geallieerde vliegtuigen tot zinken werd gebracht in de haven van Bremen, keerde Wessels terug aan land en werd gestationeerd als werktuigbouwkundige bij het onderzeeboot hoofdkwartier Oost.

Johann-Friedrich Wessels overleefde de oorlog en werd in het begin van 1947 vrijgelaten uit een Brits gevangenkamp. Hij stierf in 1988 op 84 jarige leeftijd in Oldenburg, Schleswig-Holstein.

« vorige
In association with amazon.com

Main Menu